Det finns två sätt att komma till Mendozas vindistrikt. Antingen du flyger dit, från Buenos Aires eller Santiago (eller någon annanstans ifrån).
Eller så tar du landsvägen. Det “lättaste” sättet är att ta vägen över Anderna från Chile. Inte för att det är särskilt enkelt att köra över Anderna.
Jag har prövat båda sätten att komma dit vid två olika tillfällen.
Det är 27 hårnålskurvor i rad på ett segment av vägen som går till Mendoza över Anderna.
Den högsta bergstoppen är Aconcagua på 6959 meter (22 831 fot). Man kan se bergstoppen på avstånd från vägen. Vägen når “bara” upp till 3500 meter (nästan 12 000 fot). Det är fortfarande definitivt fullt tillräckligt högt för att få en att ta ett djup andetag. Bokstavligen. Nej, man behöver inte syrgasmask, men man märker att luften är tunnare.
När man tar sig över bergen kör man genom ett torrt och öde ökenlandskap. Det ser nästan ut som ett månlandskap. Sen helt plötsligt anländer man i Mendozas vindistrikt. En grönskande dal öppnar sig runt omkring dig. Det är faktiskt ganska platt mark när man väl når vinregionen. Man blir alldeles överraskad.
Fantastiska kontraster. Mellan den otroliga bergskedjan och de gröna vingårdarna.
Det finns vingårdar och vinanläggningar över allt i Mendozas vindistrikt. Jag har besökt en hel del vingårdar i Mendoza, men jag tröttnar aldrig på det eftersom det finns en sådan mångfald och variation.
Ta till exempel vingården Bodega Carinae, skapad av Philippe Subra, som kom till Argentina 1998 för att sköta en ett franskt företag i elbranschen. När det var dags att gå i pension från den verksamheten kunde han bara inte förmå sig att lämna Mendoza. Så istället för att gå i pension startade han vingården Carinae som nu har cirka 18 hektar vingårdar. Efter Mendozas normer är det en ”boutique vingård”. De gör några härliga viner. När jag var där på vår senaste vinresa till Argentina och Chile provade vi oss igenom hela deras sortiment av viner, ett hanterbart dussin.
I andra änden av skalan i Mendoza finns Trapiche. De grundades för mer än hundra år sedan och hantera mer än tusen hektar. Jag vill inte ens tänka på hur många olika viner som de gör. Vi skum förmodligen bara på ytan av vad de gör när vi var där i slutet av sommaren. Vi provsmakade “bara” sjutton viner. (Det var efter att vi hoppat över ett par, så att vi inte skulle bli sena till middagen.)
Fantastiska kontraster. Mellan små familjeodlingar och stora mångfacetterade vinföretag.
Livet på dagen är väldigt annorlunda jämfört med nattlivet i Mendoza, särskilt på sommaren. Åtminstone det är mitt intryck från när jag har besökt Mendoza.
Jag tänker inte riktigt på nattklubbar eller annan nattlig underhållning. Jag tänker helt enkelt på det normala dagliga livet.
Under dagtid på sommaren är det mycket varmt med en stekande sol. Folk verkar försöka vara ute så lite som möjligt under dagen. Jag gick en promenad i staden och det var nästan tomt. Nästan som om den var övergiven.
Men på natten, då är gatorna i Mendoza fulla av liv. Det finns gott om restauranger och caféer med människor njuter av ett glas eller en måltid på uteserveringarna. Människor överallt. Var kom de alla ifrån? På stora torget var det en konst- och hantverksmarknad. Jag vet inte hur långt in på natten det fortsatte. Kanske till midnatt.
Jag antar att det är förnuftigt. På kvällen är det en härlig varm bris. Det är ett nöje att sitta ner vid ett bord och dricka ett glas argentinskt vin. Eller två. Men på dagtid håller man sig borta från samma ställe. Det är för varmt.
Bättre då att använda dagen för något annat ändamål. Till exempel för att besöka några vingårdar. Som vi gjorde. Det är alltid svalt i vinkällaren!
Fantastiska kontraster. Mellan värmen på dagen och de livfulla svala kvällarna.
Under vår senaste vinresa till Argentina (och Chile) så provade vi cirka 114 viner.
I Mendoza finns det ett mycket brett och variationsrikt utbud av viner. En mycket stor del av produktionen är för lokalt dagliga drickande, rosado-viner gjorda på druvsorterna cereza och criolla grande. Criolla grande är faktiskt den mest planterade druvsorten i Mendoza (och cereza nummer 3). Men som besökare vinentusiast behöver man inte bry sig mycket om det. Jag smakade faktiskt inte ett enda vin gjort på criolla grande när jag var där. Kanske borde jag ha gjort det.
Å andra sidan, det finns så många andra saker att prova så varför skulle man ha gjort just det? Malbec är förstås ett måste. Det är vad som gjort Mendoza berömt, ibland i den kraftfulla muskelvin-stilen, men idag mer och mer med utmärkt struktur och balans. Men det finns så mycket mer än bara malbec! Den lättare och mer lättdruckna bonarda t.ex.. De alldeles för lite kända vita vinerna gjorda på torrontes. De kan ha en underbar aromatisk karaktär, lite som en viognier. Fylliga semillon-viner, caberneter och syraher, förstås. Men också stilfulla och mycket elegant pinot noirer (ja, faktiskt!) och sauvignon blancer.
Fantastiska kontraster. Mellan (låt oss säga som det är) ointressanta ”bulk”-viner och de stora magnifika vinerna från Mendoza.
Men på något sätt blir allt detta sammantaget en mycket vänlig och välkomnande helhet. Överallt vi kom, varje vingård, stor eller liten, kände vi oss nästan som om vi var gäster hemma hos en familj (som vi ju inte var). Från den första asado grillningen, direkt efter mitt mycket (!) tidiga morgonflyg till Mendoza, på vingården Kaiken, till den sista maratonprovningen på Trapiche.
Så även om det finns otroliga kontraster så är det inte något negativt. Tvärtom. Det är en del av den stora charmen med Mendoza. Det är en av orsakerna till att jag snart kommer att åka tillbaka till Mendoza.
Här kan du se vinreseprogrammet för en vin- och matresa till Chile och Argentina, inklusive Mendoza.
Läs mer om att resa i vindistriktet Mendoza och i Argentina.
Mendoza är ett måste att inkludera på en vinresa till Chile och Argentina. Kom med oss på BKWine på en vinresa och matresa till Chile och Argentina, så kommer du att ingående inblick i Mendoza, både mat, vin och kultur.
Res till världens vindistrikt med experterna på vin och med specialisten på vinresor.