Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Italien, vanliga frågor: dricks, restauranger, transport, shopping

Dela / gilla artikeln:

Praktiska tips om dricks, butikstider, café- och restaurangetikett, transport och mer

Man bör kanske inte ta allt för allvarligt på regler om hur man ska bete sig, etikettsregler. Å andra sidan kan det vara riskabelt att vara helt okunnig om lokala sedvänjor och traditioner när man reser i ett främmande land. Så här är några halvt seriösa, halvt lättsamma tips om hur saker fungerar i Italien. Hur fungerar det med dricks i Italien? Hur får man tag på en taxi? Vad ska man göra och inte göra på en restaurang eller ett på ett kafé för att få den bästa servicen? Etc.

Men ta det med en nypa salt.

Dricks i Italien

Dricks i Italien är helt frivilligt, men man kan ge dricks om servicen är bra.

Dricks på restauranger

Det är inte nödvändigt att ge dricks på restauranger i Italien. Dricks ingår alltid i priset på menyn. Det blir dock allt mer vanligt att ge dricks i Italien, särskilt om service och / eller mat har varit bra. Men man rynkar inte på näsan om du inte ger dricks.

Hur mycket dricks man ger beror givetvis på det totala beloppet på räkningen. Vanligen är det mindre än 10 %. Men det är naturligtvis trevligt att undvika löjligt liten dricks.

Kom med på en av våra fantastiska och berömda vinresor till Italien. En verkligt speciell upplevelse tillsammans med Sveriges mest erfarna och kunniga vinresearrangörer. Boka nu!

På en liten kvartersrestaurang i Florens
På en liten kvartersrestaurang i Florens, copyright BKWine Photography

Dricks på caféer och barer

Det är mycket ovanligt att ge dricks på ett café / bar. Det är accepterat om man sätter sig ner vid ett bord eller på en uteservering. Tar man däremot en kaffe vid bardisken, som de flesta italienare gör, är det helst något att undvika. Italienarna kan till och med reagera illa på något sådant, de kan känna sig förolämpade om man lämnar en pytteliten dricks som till exempel ett par kopparmynt för en kaffe vid bardisken.

Dricks i taxibilar

Man ger vanligtvis inte dricks i en taxi. Du kan om du vill. Att runda upp till en “bekväm” totalsumma kan vara bra, om tjänsten är bra, förstås. (OBS: Se även taxi råd.)

Dricks på hotell

Vanligtvis har hotell i Italien inga bärare. Endast mycket lyxiga har det. Du kan ge några euro men det är inte nödvändigt (hur mycket är en funktion av kostnaden för rummet självklart).

Hotel Privilege
Hotel Privilege, copyright BKWine Photography

Kreditkort

Nästan alla tar Visa och MasterCard även om de flesta fortfarande föredrar kontanter för mindre summor. Enligt lag ska man alltid kunna betala med kreditkort då summan överstiger 30 euro. Är kostnaden lägre kan affären / restaurangen vägra ta kreditkort och kräva kontanter.

Färre handlare och restauranger tar American Express, det är svårt att resa i Italien med endast AmEx.

Det som de drar på kreditkortet är alltid exakt det som står på räkningen. Du kan inte lägga dricks på kortet och du kan inte be en butik att dra en högre summa på ditt kort än vad du köpte (för att få lite kontanter tillbaks).

Ett dukat bord I Toscana
Ett dukat bord i Toscana, copyright BKWine Photography

Restauranger och restaurangetikett

Alla restauranger har en meny utanför, så att du kan se vad de erbjuder. Det är antingen hela menyn (ofta) eller ett urval.

Med undantag av de allra, allra enklaste restaurangerna väntar man alltid på att få ett bord av en servitör. Man går inte bara in och sätter sig ner, det är väldigt oartigt. Även på en uteservering. Som alltid finns det undantag.

Många restauranger har fastprismenyer utöver “à la carte”-menyn. De är ofta mycket prisvärda. Fastprismenyn kallas menu del giorno eller menu degustazione till skillnad från à la carte.

Lite Aperol Spritz till aperitif
Lite Aperol Spritz till aperitif, copyright BKWine Photography

En traditionell, utförlig italiensk gourmetmåltid har fyra faser: 1) förrätt (antipasto), 2) första rätt (primo), som ofta är pasta / risotto / soppa, 3) huvudrätt (secondo) med sidorätt / tillbehör (contorni), potatis eller grönsaker; ”tillbehöret” måste man alltid beställa separat annars får man bara huvudingrediensen (t ex en fisk men inga grönsaker), 4) efterrätt (dolce). Kaffe får man efter efterrätten, inte till den. Du förväntas självklart inte alltid att äta allt detta på en restaurang.

Man kan t ex bara ta en secondo (bara en antipasto kan vara märkligt), eller två, tre eller fyra ”steg”. Man kan också ta bara en fristående grönsak, contorni, som en egen rätt, t ex efter (eller till) en primo. Överlag har italienarna en tendens att organisera sina måltider lite hur som helst, som de vill. Blir du bjuden på middag ska du nog dock vara beredd att drabbas av hela fyrstegsraketen.

En enkel pasta och ett glas vin på en lite restaurang i Florens, Toscana
En enkel pasta och ett glas vin på en lite restaurang i Florens, Toscana, copyright BKWine Photography

Italienarna äter bröd till maten, oftast till huvudrätten. På många italienska restauranger utomlands serveras bröd som doppas i olivolja och balsamvinäger innan måltiden startar. Det skulle man ALDRIG göra på en restaurang i Italien.  Enda gången man ringlar olivolja på en skiva bröd i Italien är när årets nya färskpressade jungfruolja, novello, kommer i november. Det ses som oartigt att använda brödet för att suga upp den sista såsen på tallriken, det kallas ”scarpetta”, men ibland är det så gott att det inte går att undvika.

En brödkorg kommer alltid att finnas på bordet, från början fram till huvudrätten är avslutad. Kvalitén på brödet varierar från plats till plats, inte minst därför att alla italienska regioner har sin egen typ av bröd. Ju bättre restaurang desto bättre bröd. Man har aldrig smör på brödet, så det kommer inte finnas något smör på bordet. Det är ingen extra kostnad för brödet.

Man får aldrig automatiskt en karaff vatten på bordet utan du måste köpa mineralvatten (acqua naturale) eller bubbligt (acqua frizzante).

Om du vill ha kaffe efter maten får du det just efter maten. I Italien serverar man aldrig kaffe till efterrätten. Normalt tar man en caffé (som innebär en espresso). Det är mycket udda att ta en cappuccino eller ännu värre, en caffé latte efter en måltid. Ibland vägrar servitören att ta emot en sådan beställning eftersom man tycker att det förstör hela matupplevelsen.

Man brukar behöva be om räkningen (il conto). Märkligt nog är den ofta det som tar längst tid för att komma fram på bordet. Det skulle anses väldigt ofint av servitören att ge notan till kunden utan att denne bett om det (om det inte är så att han ska gå av sitt pass), så du måste be om den. Det finns naturligtvis undantag…

Lunchen avslutad
Lunchen avslutad, copyright BKWine Photography

Du kan inte lägga till dricks på kreditkortsbetalningen om du betalar med plast. Om du vill ge dricks så måste du göra det kontant. Man kan dock utan problem dela upp en räkning på flera olika kort. Såg bara till hur du vill dela den, t.ex. 50/50 eller specifika belopp på varje kort. Italienarna skulle själva aldrig dela upp en nota särskilt noggrant utan oftast alla romana, det vill säga en nota delad på två, tre, fyra personer utan att ta hänsyn till exakt vad var och en har ätit. Det upplevs som snålt att noga räkna ut var och ens andel. Det rättar till sig nästa gång tänker man.

Det är alltid artigt, lämpligt, att hälsa (t ex buongiorno eller buonasera) när man anländer och adjö (arrivederci) när man går därifrån. Ciao är informellt och används helst inte till personer man inte känner.

Öppettider på restaurang

Lunch är vanligtvis mellan 12.30 och 15.00.

På kvällen öppnar man vanligtvis klockan 20.00 (ibland 19.30). Om du har en ”nödsituation” kan du vanligtvis hitta några restauranger (t.ex. nära en järnvägsstation eller turistdistrikt) som har service hela dagen.

Aperitif före lunchen på en restaurang i Florens
Aperitif före lunchen på en restaurang i Florens, copyright BKWine Photography

Italiensk mat

Italiensk mat är förstås den bästa i världen. Skämt åsido, mat spelar en mycket viktig roll i Italien. Du kan fortfarande hitta många utomhusmarknader där människor handlar mat, men även i vanliga speceributiker är utbudet och kvaliteten ofta imponerande.

I italiensk mat är det de grundläggande ingredienserna som spelar huvudrollen. Jämfört med vissa andra matkulturer (t.ex. skandinaviska) har man i Italien färre kryddor och i mindre kvantitet på maten, och mycket mindre salt. Att marinera kött är ovanligt. Osv. Detta beror på att ingredienserna själva (till exempel köttet) är av god kvalitet och det är deras egna smaker som bör betonas och inte förstöras med för mycket kryddor och salt.

Detta leder ibland till att utlänningar kan tycka att italiensk mat “inte smakar mycket”. Det är ett misstag. Faktum är att maten är lagad för att ta fram de delikata och läckra smakerna av ingredienserna. Att lägga till en kryddig grillsås eller för mycket kryddor och salt skulle vara som att lägga på för mycket smink eller kroppsbygge med steroider. Inte bra.

Kocken har skapat maten för dig, så som han tycker är bäst. Du måste ofta be om salt och peppar, i synnerhet på mer lyxiga restauranger, och det är sett som negativt och ett tecken på att kocken inte gjort ett bra jobb.

Det finns massor med fin fisk på Siciliens matmarknader
Det finns massor med fin fisk på Siciliens matmarknader, copyright BKWine Photography

Den svarta marknaden och notan

Det lär finnas en besynnerlig lag i Italien om restaurang- och caféräkningar. Den som lämnar ett café / restaurang måste ha med sig en räkning eller kvitto som visar att han har betalat. En skatteinspektör kan vänta utanför caféet / restaurangen och be att få se kvittot och om du inte har det med dig så är du i trubbel. Tanken är naturligtvis att bekämpa den svarta marknadens kvittolösa kontantekonomi.

I praktiken är detta förmodligen helt irrelevant, inte minst med tanke på hur många kvitton som hamnar på golvet i kaféer.

Kranvatten

Kranvatten är helt säkert att dricka. Även om italienarna själva inte gör det. På vissa platser är det mycket klor i vattnet och trots att det är ofarligt är det inte särskilt gott.

Kaffe i Italien

En italienare står alltid upp och dricker kaffe (utom efter maten). Här finns ingen kafé-kultur att sätta sig ner och prata ”över en kopp kaffe”. Nej, fram till bardisken, i med sockret, röra om och slurp, så är kaffet borta. Hela riten tar bara någon minut att genomföra.

På barer finns det ofta bara ett par bord med sittplatser. I och med detta är det viktigt att veta att det finns två olika kategorier med priser.

Vid bardisken är det ett fast pris som gäller för hela landet, om man däremot sätter sig ned är det caféägaren själv som bestämmer priset. Otaliga besökare har fått betala stora pengar för en liten espresso på berömda piazzor i Venedig, Rom eller Florens.

Vill man dricka kaffet stående i baren betalar man i kassan innan man får kaffet. Sätter man sig vid ett bord betalar man till servitören.

En stark kopp espresso på ett kafé
En stark kopp espresso på ett kafé, copyright BKWine Photography

Det är alltså bra att kontrollera priserna innan man sätter sig ner. Vill man bete sig som en riktig italienare ska man helst stå och trängas eller armbåga sig fram till disken för att beställa. Ibland är det så trångt att enda sättet är att sträcka upp armen bland alla människor så att den i baren ser att där, där är en stackare som ännu inte fått något. Som utlänning, och speciellt vi svenskar som gillar köer och ordning och reda, kan detta vara ett kritiskt moment. Men de flesta lär sig att ta sig fram till disken efter ett par gånger utan kaffe…

Det finns strikta regler gällande konsumtionen av olika sorters kaffe. Cappuccino och caffelatte dricker man enbart på morgonen. Efter klockan 11.00 är det helt enkelt förbjudet. ALDRIG efter en lunch eller efter en middag. Mjölken gör att smaklökarna domnar bort tycker det traditionella Italien. Efter att ha avnjutit en god lunch eller middag vill man ha smakerna kvar i munnen plus att cappuccino eller caffelatte ses som en egenstående rätt (dvs frukost). Alltså inte något att dricka efter eller till desserten. Det kan till och med hända att servitören vägrar att ta emot er beställning om du går emot ovanstående regel.

Efter klockan 11.00 är det espresso i alla dess former som gäller. Det går till exempel bra att ”macchiare” – fläcka – espresson för den som tycker om en liten skvätt mjölk. För den som inte kan vara utan svenskt kaffe är tipset att beställa en ”caffé americano”. Det är en espresso som blandas ut med varmt vatten i en större kaffekopp och är det som mest liknar vårt vanliga svenska bryggkaffe.

Kaffe på ett café
Kaffe på ett café, copyright BKWine Photography

Kaffelexikon:

Espresso – en minikopp med 2,5 cl kaffe eller mindre. Det som man får om man ber om un caffé. Försvinner i ett, eller högst två svep.

Doppio Espresso – tja, en dubbel espresso

Cappuccino – en espresso plus 1/3 mjölkskum, 1/3 varm mjölk (ca 70 grader)

Caffelatte – espresso plus resten varm mjölk utan skum (ca 70 grader)

Ristretto – ännu mindre än en espresso, och därmed starkare. Italiensk stimulantia.

Lungo – en aning mer vatten än en espresso, dock inte som en americano

Corretto – en espresso med en skvätt starksprit i (grappa)

Macchiato – espresso ” fläckad” med en liten skvätt mjölk

Caffé con panna – kaffe med vispad grädde

Caffé freddo – kaffe med is och socker

Caffé americano – en espresso med varmt vatten (blir det som mest liknar svenskt bryggkaffe)

Taxi i Italien

Du kan inte hejda en taxi på gatan utan måste antingen ringa eller ta en på en taxistation. Att beställa en taxi kan i vissa fall betyda en tilläggsavgift (jämfört med den initiala avgiften som visas på mätaren), liksom om du har två resväskor eller mer, eller för tågstationer eller flygplatser. (Men inte alltid.) Händer det så är det inte så att chauffören försöker lura dig. Det är helt enkelt så som prissättningen fungerar. Reglerna är vanligtvis uppsatta på en av bilens bakrutor. Tilläggsavgiften läggs vanligtvis till i slutet, ovanpå taxameterns belopp för avstånd och tid. Ibland kan det förekomma fastpris från/till flygplatsen.

Viktigt: De flesta taxibilar tar bara kontanter, inget kreditkort. Om du vill betala med ett kort, var noga med att du säger det när du ringer till taxi eller kontrollera innan du kliver in.

Se även separat avsnitt om dricks.

En liten Fiat på en gata i Italien
En liten Fiat på en gata i Italien, copyright BKWine Photography

Butikstider

Butiker öppnar vanligen 9.30 eller 10.00 och stänger klockan 19.00 eller 19.30. Det är vanligt i mindre städer och i södra Italien att man har lunchstängt mellan 13.30 och 16.30. I större städer som Florens, Milano och Rom brukar butikerna i centrum inte stänga under dagen.

De flesta butiker är öppna sex dagar i veckan, måndag till lördag. Lördag har samma öppettider som vardagar.

Sicilien har mycket fruktodlingar och frukten på marknaderna är fantastisk
Sicilien har mycket fruktodlingar och frukten på marknaderna är fantastisk, copyright BKWine Photography

Söndagar: De flesta butiker är stängda. I turistområden kan de vara öppna och vissa mat- och speceriaffärer är ofta öppna på söndagsmorgnarna. Men räkna inte med att göra någon annan shopping på söndagar. Om du inte går till en söndags(morgon)marknad.

Specialiserade livsmedelsbutiker (slaktare, fisk osv) har ofta stängt på måndag morgon eller på onsdag eftermiddag. Några andra butiker stänger också på måndagar.

Matmarknader

Det är fortfarande vanligt med matmarknader. Större städer har flera stycken, i mindre finns det alltid någon. Inom lagom promenadavstånd. Det kan vara en verklig upplevelse i matvaror, färger och dofter att besöka en matmarknad, väl värt en timme eller två om man har tid. Marknaderna är vanligen öppna någon/några dag(ar) i veckan, på morgonen/förmiddagen. Ofta är marknaden utomhus, torgmarknader, men det finns också marknader inomhusmarknader i saluhallar. Fråga någon om när och var den närmaste marknaden är.

Så nu vet du allt värt att veta och är fullt rustad för att komma med oss på BKWine på en vinresa.

Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.

Res med BKWine Vinresor!

Mer länderfakta – FAQ – om Frankrike, Italien, Chile, Argentina… hittar du här.

En matmarknad med grönsaker och frukt i Italien
En matmarknad med grönsaker och frukt i Italien, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!