Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Det grandiosa Bordeaux, det klassiska Bordeaux, det okända Bordeaux – upptäckter på en vinresa

Dela / gilla artikeln:

Det är kanske två saker i synnerhet som du kommer att bli överraskad av när du reser på en vinresa till Bordeaux. Först: Alla slotten som du hört talas om finns där och de ligger nästan som radhus längs landsvägen. Sedan: Att dessa berömda slott bara är en mycket liten bråkdel av vad som händer i Bordeaux. Där finns också massor av utsökta viner och mycket överkomliga viner, inte bara exklusiva rariteter.

Att resa upp längs upp längs route des chateaux, slottens landsväg, genom Médoc är en upplevelse som få andra i vinvärlden. Om man vill kan man ta med sig en lista med alla de berömda ”klassade” slotten och pricka av dem ett efter ett. Efter några mils färd norrut så kommer du att ha strukit ganska många från din lista.

För många vinälskare är det en drömresa. Vill du förverkliga den drömmen så kan du komma med på vårens vinresa till Bordeaux. Boka din resa nu!

Först kommer man till Margaux. Chateau Margaux självt får man faktiskt göra en liten avstickare för att se. 500 meter in till höger ligger det. Precis som det ser ut på bild. Bakom en förgylld grind. Chateau Palmer, Chateau Giscours med flera ligger längs vägen. Inne i själva byn Margaux ligger flera stycken.

Ett elegant vinslott
Ett elegant vinslott, Chateau Margaux, copyright BKWine Photography

Några kilometer vidare norrut, i Saint Julien, klämmer sig vägen med nöd och näppe mellan Chateau Beychevelle och Chateau Branaire Ducru. Man undrar hur det gick till en gång i tiden när slotten var bebodda av familjer. Gick man fram till griniden och vinkade till varandra tvärs över vägen? Ducru Beaucaillou, Gruaud Larose, Léoville Barton…

Så fortsätter det hela vägen upp genom Medoc.

Ett elegant vinslott
Ett elegant vinslott, Chateau Kirwan, Margaux, Medoc, copyright BKWine Photography

Några av de märkligaste är nog de två Pichon-slotten i Pauillac. Till höger ligger Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande (med kortformen Pichon-Lalande) och på vänstra sidan vägen ligger Chateau Pichon Baron (som tidigare hette det mer nobla Chateau Pichon Longueville Baron). För länge sedan var det en enda egendom, men den delades upp för två systrar.

Men varför byggde man slotten med bara 50 meters avstånd? Pichon Baron är nog det mest sagoslottsliknande av alla i Médoc. Eller är det Pichon Lalande?

Det finns några andra överraskningar också. Till exempel: Chateau Mouton-Rothschild, det mest kända av toppslotten, har faktiskt inget slott alls. Det har en liten villa som får vara ställföreträdande slott. Eller Chateau d’Armailhac som bara är halvt. Jo faktiskt. Bara den vänstra halvan av slottet är byggt. Tog pengarna slut?

Också märkligt är historien om dess namn. Det har bytt namn ett flertal gånger, allt efter ägarens nycker: Château Mouton-d’Armailhacq (1750–1955), Château Mouton-Baron Philippe (1956–1973), Ch Mouton Baronne (1974–1978) och Château Mouton-Baronne-Philippe (1979–1988)… Samma slott, samma vin.

Idag har en del av de här slotten stigit i pris så att man knappt ens vågar tänka på att dricka dem. De har en viktig roll som marknadsföringslokomotiv och samlarobjekt för världens rika. En flaska av toppslotten kan kosta många tusen kronor idag. En flaska.

Chateau d Armailhac with its half finished building, Pauillac, Medoc, Bordeaux
Chateau d Armailhac with its half finished building, Pauillac, Medoc, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Men alla dessa kända namn, de representerar faktiskt inte mer än några få procent av allt det vin som görs i Bordeaux.

Man kan nog säga att det ”riktiga” Bordeaux, det är allt det andra. Och faktum är, att många av de ”andra” slotten, de som inte är med i den mer än 150-åriga klassifikationen, de gör faktiskt lika bra viner. Till mindre astronomiska priser.

Det är den andra fantastiska sidan av Bordeaux, som du också kommer att upptäcka när du reser hit. Här finns till exempel slottet som ligger strax norr om Pauillac, i Saint Estèphe som på 1800-talet, när klassifikationen gjordes, ägdes av en man som tyckte det var för långt att åka till staden Bordeaux och lämna in pappren för ansökan till klassifikationen, så han struntade det. Därför blev vinet inte klassat även fast det idag i kvalitet står sig väl mot de allra flesta av de högst klassade slotten. Och istället för att kosta 1000 eller 1500 kronor, så kostar en flaska bara drygt 300 kr. Ungefär som en bra amarone, och då får du ett toppslott från Bordeaux.

Vad det heter? Ja, egentligen borde jag ju inte tala om det… Men OK, Phélan Ségur, ett slott som vi brukar ha med på vår resrutt. (Inte minst därför att de brukar bjuda på en av Bordeaux allra godaste luncher när vi kommer!)

Ekfat i vinkällaren på slottet
Ekfat i vinkällaren på slottet, copyright BKWine Photography

Men ”det andra Bordeaux” är mycket mer än så.

Till exempel är ”det andra Bordeaux” magnifika vita viner, torra vita viner, eleganta vita viner. En gång i tiden gjorde man mer vitt än rött vin i Bordeaux. Idag har vitvinsproduktionen sjunkit till runt 10 %. En stor förlust. Så på vår vinresa kommer vi att visa upp några strålande vita viner också.

”Det andra Bordeaux” är också ypperliga viner i mycket modest prisklass, gjorda av små familjeegendomar där ofta hela familjen är inblandad i vinproduktionen. Faktum är att Bordeaux är en ypperligt jaktmark-vindistrikt för att hitta mycket prisvärda viner för mellan 100 och 200 kronor. Varför hittar vi aldrig dessa i Sverige? Jo, därför att produktionen är liten och då är det svårt att leverera till ett monopol som kräver stora volymer. Fast det finns undantag. Ibland hittar även dessa guldkorn till monopollistan.

Chateau de France, Graves, Pessac-Leognan, Bordeaux
Chateau de France, Graves, Pessac-Leognan, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Det är när du träffar de här personerna ägarna till slotten eller vinmakarna, som du verkligen förstår hur det fungerar i Bordeaux. Förstår lite mer av allt hantverk som krävs för att göra vin. Och förstår med vilken passion allt detta blir gjort!

(Psst: ytterligare ett tips som jag helst skulle behållit för mig själv: Chateau de France i Graves-Pessac-Léognan som gör både utsökta röda och vita.)

Det är allt detta och mycket mer som vi kommer att visa dig när du kommer med på vinresan till Bordeaux i vår. Boka nu!

(Och passar det inte för dig med våren så blir det även en vinresa till Bordeaux på hösten.)

Glas på rad och korkar i givakt
Glas på rad och korkar i givakt, copyright BKWine Photography
Hustaken i den medeltida byn Saint Emilion
Hustaken i den medeltida byn Saint Emilion, copyright BKWine Photography
Bordet dukat till lunch på slottet
Bordet dukat till lunch på slottet, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!