Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dags för Världen att komma ikapp vinerna från Chile!

Dela / gilla artikeln:

Det är otroligt hur lång tid det tar för en ny verklighet att tränga igenom täcket av gamla sanningar och förutfattade gamla övertygelser. Det är Chiles svårighet och utmaning i ett nötskal. Det är dags för resten av världen att komma ikapp med det som händer i ett av världens mest orörda vinodlande länder. Entreprenören Max Morales, som driver AndesWines.com, baserat i Santiago, vill åstadkomma just det genom att vara en energisk ambassadör som skapar länken mellan konsumenter och den dolda skatten som vinscenen i Chile är.

Detta är en gästartikel skriven av vinskribenten Kathy Merchant på www.vinoventurescincinnati.com.

Del 2 om resan i Argentina finns här.

Det är allmänt känt att 80 % av allt vin i Chile produceras av fyra stora företag: Concha y Toro, San Pedro, Santa Rita och Santa Carolina. Därefter blir siffrorna lite mer suddiga. Chile är inte så välorganiserade som många andra vinländer, så det exakta antalet vingårdar uppskattas till cirka 150 (90 av dem är medlemmar i bransch-PR-organisationen Wines of Chile). Siffra inkluderar kanske – eller kanske inte – boutiquevinerier som t.ex. biodynamisk Emiliania som är privatägt av grundarna av Concha y Toro och marknadsförs i USA som en del av Banfis portfölj av viner.

Låt oss för diskussionens skull säga att uppskattningsvis en relativt stor andel av vingårdarna som producerar de återstående 20 % av vinet är “konventionella” vinproducenter. Det var i alla fall den uppfattningen som chilenska vinproducenter hade som en internationell grupp av vinentusiaster träffade under en femdagars vinresa med BKWine till nio chilenska vingårdar. Det återstår sedan troligen en liten andel av vingårdar som är hållbara (holistiska), ekologiska eller biodynamiska, vilket gör det ännu mer anmärkningsvärt att sex av de åtta vingårdar som vi besökte praktiserade dessa metoder med stor stolthet plats.

Vingårdar och berg i Chile i Sydamerika
Vingårdar och berg i Chile i Sydamerika, copyright BKWine Photography

Chile: Den perfekta platsen att odla vindruvor

Jag har studerat, undervisat och deltagit i event om den magiska terroiren i Chile. Det är en sak att förstå kartan. Det är sedan helt och hållet förtrollande att se allt i verklighete, hur smala Central Valley ligger inbäddat mellan Cordilleras (bergskedjan vid havet) och foten av Anderna, en grön matta av vinrankor. Långa, tunna Chile har mer än 1600 kilometer av frodande odlingsområden.

Chile är unikt därför att många vinrankor importerades från Europa före phylloxeran, så de har inte blivit attackerade av den dödande lusen. Trots detta har många vingårdar ympat Vitis vinifera-druvor på amerikanska rotstockar som en form av försäkring.

Solen är nog den viktigaste faktorn för terroir: 150 dagar per år av molnfri blå himmel nära kustområdena, 250 dagar i Central Valley. Som man kan förvänta sig så spelar också lutning och riktning en avgörande roll i vingården. Vissa vinstockar planteras öst-västlig, andra nord-sydlig. De mest speciella platserna är där Cordilleras och Andernas fot ligger inom gångavstånd men är aldrig ur sikte, vilket skapar små områden av biologisk mångfald. Liksom på de flesta platser skapar Chiles varierande jordmån stora möjligheter för att matcha rätt druvor till de bästa platserna.

Vingårdar i landskapet i Casablanca Valley
Vingårdar i landskapet i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography

Möt vinmakarna

Det är sommar i Chile. Vinproducenterna är fullt upptagna med att inspektera vinstockarna, ta prover på druvor för mognad, planera för skörd, se till att allt är färdigt att sätta igång för ett av de viktigaste beslut som fattas i den årliga vingårdslivscykeln. Ändå tog dessa fem män av sin dyrbara tid och delade med sig av sina vinframställningsfilosofier och sina viner! Var och en har en unik historia att berätta, personligen och om vingården, för denna chilenska vinupplevelse.

På de vingårdar där vi inte hade möjlighet att personligen mottas av vinmakaren – förståeligt vid skördetid – blev vi mottagna av andra vänliga och kunniga vingårdsmänniskor.

De Martino – att återuppliva utdöda amforor

Marcelo Retamal, enológo jefe hos De Martino, är leder ett fantastiskt experiment om att göra vin i amforas (viejas tinajas) som de har letat upp genom att gå från hus till hus för att hitta gamla amforor och ta över dem från tidigare ägare. De är i det närmaste utrotade. De enda andra områden som är kända för att använda amforor är Sicilien och Georgien.

100 % naturliga viner “från lerkruka till flaskan”, den Cinsault 2011 som vi provade och en fantastisk torr muscat (de alexandrie) var helt enkelt utsökta. En parilla (grillfest) utomhus i vingårdens vackert anlagda trädgård var otrolig och gav konkret bevis på De Martino gastronomiska vinstil.

Texten fortsätter efter bilderna.

Gamla amforor i stengods hos De Martino
Gamla amforor i stengods hos De Martino, copyright BKWine Photography
Den imponerande fatkällaren hos De Martino
Den imponerande fatkällaren hos De Martino, copyright BKWine Photography
Grillat av olika sorter i trädgården hos De Martino
Grillat av olika sorter i trädgården hos De Martino, copyright BKWine Photography
De Martino Legado Chardonnay 2011 Gran Reserva Valle del Limari
De Martino Legado Chardonnay 2011 Gran Reserva Valle del Limari

Viña Vik – en otrolig holistisk upplevelse

Magnifika Viña Vik – en “design-, vin- och konst-centrerad eskapad”, som inkluderar ett hotell och restaurang (se bilder) – har omsorgsfullt skapats från grunden under det senaste decenniet av en team lett av en norsk entreprenör och ägare, Alexander Vik, med chefsvinmakaren Patrick Vallette, och Gonzague de Lambert, vinmakare och chef för försäljning och marknadsföring.

Viña Viks vingård drivs ”hållbart” (eller “holistiskt” som de kallar det) och gör bara ett vin, en så kallad Bordeaux-blandning, en hyllning till den franska vinframställningstradition som både Vallette och de Lambert har med sig i bagaget. Det blev en unik upplevelse: att smaka beståndsdelarna i blandningen (druvsortsviner) och sedan den färdiga produkten. En flerrätters avsmakningsmeny till lunch i restaurangen är en gudomlig upplevelse.

Texten fortsätter efter bilderna.

Provning av druvrena viner på Vina Vik
Provning av druvrena viner på Vina Vik, copyright BKWine Photography
Vingården på Vina Vik
Vingården på Vina Vik, copyright BKWine Photography
Vina Viks fatkällare
Vina Viks fatkällare, copyright BKWine Photography
Chiles motsvarighet till kobe-biff på Vina Vik
Chiles motsvarighet till kobe-biff på Vina Vik, copyright BKWine Photography
En fantastisk utsikt från hotellet på Vina Vik
En fantastisk utsikt från hotellet på Vina Vik, copyright BKWine Photography

Viña Viu Manent – ikonviner

Efter en kort rundtur på Viña Viu Manents vingård, som inleddes med en tur med häst och vagn, satte sig vår grupp ner till något som liknade en WSET-nivå professionell vinprovning med sju viner ledd av chefsvinmakare Patricio Celedón.

Trots den sena timmen – vingården var vid det laget stängd för besökare, när vi slutade vår provning – tog Patricio oss genom en presentation av sju röda viner: två blandningar med märket “ViBo” eftersom de är gjorda av den tredje generationen (Viu Bottini); en vingårdbetecknad syrah (El Olivar Alto); en 100 % malbec; en vingårdsbetecknad cabernet sauvignon (La Capilla); en carmenere-blandning kallad El Incidente till ära av “upptäckten” av carmenere i Chile för drygt två decennier sedan; och vingårdens ”ikonvin” Viu 1 gjord på utvalda handplockade druvor.

Texten fortsätter efter bilderna.

Den eleganta fatkällaren på Viu Manent
Den eleganta fatkällaren på Viu Manent, copyright BKWine Photography
En rundtur i vingården med häst och vagn på Viu Manent
En rundtur i vingården med häst och vagn på Viu Manent, copyright BKWine Photography
Viu Manent experimenterar även med äggtankar
Viu Manent experimenterar även med äggtankar, copyright BKWine Photography
Provning av muscat från tank på Viu Manent
Provning av muscat från tank på Viu Manent, copyright BKWine Photography
Provning av en hel serie viner på Viu Manent
Provning av en hel serie viner på Viu Manent, copyright BKWine Photography

Viña Las Niñas – fransk stil

Egendom Viña Las Niñas i Colchaguas underregionen Apalta köptes 1996 av tre franska familjer som också äger vingårdar i Frankrike och Spanien. Namnet refererar till den kommande generationen, döttrarna som förälskade sig i Chile och skapade vingården.

Närliggande grannar inkluderar stora producenter (och tillika fransk familj) Casa Lapostolle. I en intressant anpassning till globala smaker, hanterar chefsvinmakaren Eugenio Lira både ekologiskt certifierade och konventionella vingårdar på Viña Las Niñas.

Texten fortsätter efter bilderna.

Den eleganta stenklädda källaren på Las Ninas
Den eleganta stenklädda källaren på Las Ninas, copyright BKWine Photography
Vinmakaren berättar om vinerna mellan tankarna på Las Ninas
Vinmakaren berättar om vinerna mellan tankarna på Las Ninas, copyright BKWine Photography

Antiyal – en nutida legend

Antiyal och dess vinmakare / ägare Alvaro Espinoza är en nutida legend. Alvaro tilldelas äran att i samarbete med en ampelograf (druvbotaniker) ha bidragit till att upptäcka carmenere, och även banbrytande biodynamisk vinproduktion i Chile. Assistanterande vinmakaren Juan Pablo gav en ingående beskrivning av de biodynamiska metoderna i vingården och i vinkällaren, inklusive några historier om de roller som kycklingar och boskap spelar i vingårdens livscykel.

Antiyal betyder “söner av solen” på mapuches språk, en urbefolkning. Eftersom Antiyal är en familjeverksamhet, träffade vi också Alvaros fru, Marina, och två av deras tre söner över en lunch hemma i deras trädgård.

Texten fortsätter efter bilderna.

Familjen Alvaro Espinosa på Antiyal
Familjen Alvaro Espinosa på Antiyal, copyright BKWine Photography
Vinmakaren Juan Pablo och en äggtank på Antiyal
Vinmakaren Juan Pablo och en äggtank på Antiyal, copyright BKWine Photography
Veraison i vingården på Antiyal
Veraison i vingården på Antiyal, copyright BKWine Photography

Emiliana – ett ekologiskt och biodynamiskt experiment

Historien om Emiliana är unik bland de vingårdar som vi besökte, och kan illustrera en del av det entreprenörskap som finns i vingårdarna i Chile. Familjen som äger Concha y Toro, Guilisasti, grundade Emiliana 1986 som ett privat projekt tillägnat ekologiskt jordbruk. Emilianas prestigeviner Gé och Coyam (främst gjorda på carmenere, cabernet sauvignon och syrah) görs enligt biodynamiska principer.

Texten fortsätter efter bilderna.

Gäss i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley
Gäss i vingården hos Emiliana i Casablanca Valley, copyright BKWine Photography
Lunch serverad i vingården på Emiliana i Casablanca
Lunch serverad i vingården på Emiliana i Casablanca, copyright BKWine Photography
Dags för provning med vin och ost på Emiliana i Casablanca
Dags för provning med vin och ost på Emiliana i Casablanca, copyright BKWine Photography
Emiliana Coyam
Emiliana Coyam

MontGras och Ninquen – ge sig in i allvaret

På vingården MontGras har man planterat ett flertal olika druvsorter uteslutande för utbildningsändamål. Varje blad och druva har en historia, och personalen på MontGras gör ett enastående arbete i att förmedla många fundamentala vingårdsbegrepp under en promenad i vingården.

Det bästa med ett besök hos MontGras är dock en blandnings-workshop! Gästerna förses med prover av cabernet sauvignon, merlot och carmenere, ett mätglas, en tratt och ett förkläde. Varje person blandar till sin egen personliga blandning efter hans / hennes smak. Det hela avslutas med en tävling, och sedan får de bästa vinerna en “guldmedalj.” Naturligtvis krävs det en hel del provning för att komma fram till bästa blandningen…

MontGras äger även vingården Ninquén, hög upp på en kulle dit man kommer med fyrhjulsdrivna fordon. Med spektakulär utsikt över vingårdar så långt ögat kan se blir en lunch i trädens skugga en fantastisk topp på en redan uppfriskande dag.

Texten fortsätter efter bilderna.

Dags att göra sin egen blandning på Montgras
Dags att göra sin egen blandning på Montgras, copyright BKWine Photography
Carmenere i vingården på Montgras
Carmenere i vingården på Montgras, copyright BKWine Photography
På väg mot lunch i vingården på Ninquen hos Montgras
På väg mot lunch i vingården på Ninquen hos Montgras, copyright BKWine Photography
Lunch i vingården på Ninquen hos Montgras
Lunch i vingården på Ninquen hos Montgras, copyright BKWine Photography
En elegant herrgård i vindistrikten i Chile
En elegant herrgård i vindistrikten i Chile, copyright BKWine Photography

Neyen – en sofistikerad vingård

Flera saker är remarkabla hos Neyen, även det en ekologiskt certifierad vingård. En är att ägaren av vingården även äger Veramonte, ett stort varumärke välkänt i USA, och Quintessa, en vingård i Napa i Kalifornien. En annan är att många av vinrankorna är 125 år gamla, samtida med när den äldsta vinproducenten i Colchagua Vally startades, ett kooperativ vid namn Apalta Winery. Kanske på grund av inflytande från de större vingårdarna snarare än sina traditioner, är Neyen en sofistikerad vingård, vilket vi kunde se i vinmakarens fördjupade analyser av skördeförhållandena.

Del 2 om resan i Argentina finns här.

Skrivet av Kathy Merchant, Dip WSET, som är vinkonsult, utbildare och skribent baserad i Cincinnati, Ohio. Kathy deltog i BKWines vinresa till Chile och Argentina. Artikeln publicerades ursprungligen på hennes egen sajt www.vinoventurescincinnati.com där du kan läsa mer av hennes texter. Stort tack för att vi fick dela med oss av denna text till våra läsare.

Du hittar mer information om vinresan till Chile och Argentina i Sydamerika här.

Hundraåriga vinstockar i vingården på Neyen
Hundraåriga vinstockar i vingården på Neyen, copyright BKWine Photography
Provning hos Neyen i Apalta
Provning hos Neyen i Apalta, copyright BKWine Photography
Vi provar Neyens Espiritu de Apalta till lunch
Vi provar Neyens Espiritu de Apalta till lunch, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!