Alsace är faktiskt ett av Frankrikes regnfattigaste område. Det är ju ingen dum egenskap för en resedestination. Varmt och soligt i säsong.
Samtidigt ligger det ju långt norr ut i Frankrike. (Nära till för en vinresa från Sverige.) Så vinerna blir både soliga och friska. Ofta är de aromatiska. Det har väl en hel del att göra med druvorna ocskå: riesling, muscat, gewurztraminer (plus några andra).
”Alsace” betyder ju i de allra flesta fall att man tänker torra vita viner, men inte alltid. Man gör en del utmärkta halvsöta och söta viner. De kan heta vendange tardive eller för de riktigt söta sélection de grains nobles.
Men även de utan tilläggsbeteckning kan ha en hel del sötma. Lite lurigt ibland, så det kan vara klokt att fråga innan man köper en flaska. Det är diskussioner på gång att man ska införa en skala på etiketten som indikerar söthetsgraden men det är inget som är infört som standard ännu. Men en del vinproducenter har det faktiskt redan.
Britt har skrivit en artikel på BKWine Magazine om de söta alsacevinerna, och även lite om de röda. De röda är gjorda på pinot noir. Läs den på BKWine Magazine: Det ”andra” Alsace: söta vita alsaceviner och röda viner.
Vill du veta lite mer om Alsace som vindistrikt, dess historia, druvorna som man använder, grand cru beteckningen (ofta missförstådd), producenterna och mycket mer så ska du läsa Britts andra artikel på BKWine Magazine: Alsace – en blandning av franskt och tyskt?
I Sverige: Det finns ett hyfsat utbud av torra vita alsaceviner i monopolutbudet. Men det mesta kommer från stora internationellt kända producenter. Rött och sött är det magert med. Vill du upptäcka de små kvalitetsproducenterna så är det ingen dum idé att göra det på plats.
Och vill du verkligen komma alsacevinerna ”inpå kroppen” så är ju det allra bästa att komma med på en vinresa / matresa till Alsace! Då blir det inte bara många goda viner, utan också underbar mat och fantastiskt vackert landskap!