Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Chile och Argentina, det stora sydamerikanska vinäventyret

Dela / gilla artikeln:

Vår vinresa till Argentina och Chile är en 14-dagars djupdykning i några av de bästa vinerna och maten i dessa två sydamerikanska länder, samtidigt som du njuter av spektakulära landskap och spännande städer.

Vinresan till Argentina och Chile ger dig en fascinerande inblick i vinerna och kulturen i dessa två grannländer, på många sätt liknar de varandra, men de är också väldigt olika.

Argentina på östkusten är väldigt “europeiskt”. Landet tog emot miljontals invandrare från Europa i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. På den tiden var det ett av världens rikaste länder. I Buenos Aires kan du se detta på de många magnifika byggnader som restes vid den tiden, ofta i en stil som får en att tänka på Rom eller Paris.

Chile, på västkusten, är mycket mer påverkat av Nordamerika, både ekonomiskt och kulturellt. Du kan se detta till exempel i huvudstaden Santiago de Chile där höghus i amerikansk stil är vanliga.

Resan börjar i Buenos Aires och slutar i Santiago så du får en chansen att uppleva detta på plats.

Men vi är här för vinet och för gastronomin.

San Telmo-distriktet i Buenos Aires är känt för sina butiker och antikhandlare
San Telmo-distriktet i Buenos Aires är känt för sina butiker och antikhandlare, copyright BKWine Photography

Mendoza

Både Chile och Argentina har genomgått en otrolig utveckling inom vinsektorn under de senaste decennierna. När du flyger till det som är den främsta argentinska vinregionen, Mendoza, ser du (om det är klar himmel) vidsträckta slätter, Pampas, ”många hundra gröna mil”… Men när du närmar dig Mendoza reser sig bergen vid horisonten. Anderna där du kommer att se Amerikas högsta bergstopp, Aconcagua.

De flesta tänker på malbec när de tänker på Mendoza-viner. Det är sant, men idag finns det mycket mer. Först och främst kan du här på plats hitta malbec av en kvalitet som sällan (men kanske ibland) hittar ut på export. Men du kommer också att upptäcka många andra viner. Torrentes, en ljuvligt aromatisk vit, syrah, med ett djup och frukt från den rikliga solen och mycket mer. Vart man än tar sig här har man de majestätiska Anderna som bakgrund.

Du kommer att träffa några av de mest spännande vinmakarna i Mendoza på vår resa, besöka en unik fatkällare med stora gamla fat, utforska det nya och mycket trendiga “kallklimatet” i Uco-dalen, njuta av läckra måltider under pepparträden och mycket mer.

Ja, måltiderna, är värda ett speciellt omnämnande. Mat är viktigt, vi har förberett några speciella upplevelser för dig. Det kommer – självklart – att finnas gott om grillat kött, “asados”. Det var det som ledde till Argentinas rikedom i slutet av 1900-talet och det som fortfarande sätter landet på den gastronomiska världskartan. Men inte bara.

Från Mendozas vingårdar i Argentina ser man många av Andernas toppar
Från Mendozas vingårdar i Argentina ser man många av Andernas toppar, copyright BKWine Photography
En vingård med flodbevattning i Mendoza, Argentina
En vingård med flodbevattning i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Anderna

Men den kanske allra mest speciella delen av denna resa är turen över Anderna. Många reser hit bara för att korsa Anderna, men det får du med ”på köpet” på vinresan. I en bekväm buss. Det är hisnande att se dessa höghöjdslandskap, berg som tornar upp sig på båda sidor. Vi stannar för lunch på 3000 meter, följer den en gång i tiden men inte nu fungerande gruvjärnvägen… Och sedan stannar vi för att beundra den 6 961 meter höga Aconcagua-toppen.

En endagsresa genom bergen som är hisnande (och givetvis mycket säker, ifall du är orolig för sådant).

Andernas snöklädda toppar bortom en vingård i Mendoza, Argentina
Andernas snöklädda toppar bortom en vingård i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Chile

Chile är annorlunda. Det är en smal landremsa längs Stilla Havet. Fina varma dagar och svala nätter tack vare havets närhet. Gott om mycket färsk fisk. Och avokado överallt.

Vårt huvudfokus här är vinregionen Colchagua, några timmar söder om Santiago. Santa Cruz, vår bas, är en liten stad på landsbygden men med massor av restauranger. Vårt hotell ser ut som en gammaldags hacienda. Men med en härlig pool, perfekt att blicka ut över när man smuttar på en pisco sour (pisco sour är obligatoriskt här).

Vingårdarna är inklämda mellan två bergskedjor och längs några små floder. Frodigare än i Argentina. På en av vingårdarna har vi en provning följt av en lunch bland vinrankorna under avokadoträden, omgiven av grönsaksträdgården, och dricker några av Chiles bästa cabernet franc och carmenère.

På en annan vingård kommer du att få prova på att ”vara vinmakare”. Med tre basviner kommer du att försöka göra den bästa blandningen. Vem av oss gör den bästa blandningen? Vi kanske har en tävling och smakar på alla för att hitta vinnaren i slutet på dagen.

Dags för lunch och vinprovning i trädgården i Chile
Dags för lunch och vinprovning i trädgården i Chile, copyright BKWine Photography
Vingårdar på en sluttning i Casablanca, Chile
Vingårdar på en sluttning i Casablanca, Chile, copyright BKWine Photography

Allt är inte vin, åtminstone inte riktigt

På resan får du även möjlighet att utforska några av städerna i Chile. Santa Cruz, ”huvudstaden” i vinregionen Colchagua. Viña del Mar som, trots sitt namn, inte har några vinstockar men har en vacker kustlinje. Valparaíso, det som en gång var den största hamnen men nu känt för sin otroligt färgglada “gamla stad” på en kulle, och som faktiskt också huserar det chilenska parlamentet. ”Då sjöngs där i Valparaiso en söt liten sång: Rosita! Chilenita!”… Santiago, huvudstaden med Sydamerikas högsta byggnad, Grand Torre på 300 m, inte långt från vårt hotell.

Valparaisos färgglada hus i Chile med utsikt över havet
Valparaisos färgglada hus i Chile med utsikt över havet, copyright BKWine Photography
Santiago de Chiles skyline och utsikt över Anderna
Santiago de Chiles skyline och utsikt över Anderna, copyright BKWine Photography

Vinresan i Chile och Argentina tar dig med till några av de mest spännande och extraordinära vingårdarna och fantastisk gastronomi, men kommer också att visa dig mycket, mycket mer av dessa två spännande länder.

En mycket speciell vinresa.

Boka nu!

Boka vinresan till Chile och Argentina före den 15 september. Följ länken för att boka.

Dags att blanda sitt eget vin på en vingård i Colchagua, Chile
Dags att blanda sitt eget vin på en vingård i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography
Asado, en sydamerikansk grillning, är ett måste i både Argentina och Chile
Asado, en sydamerikansk grillning, är ett måste i både Argentina och Chile, copyright BKWine Photography
Ett av de stora torgen i Mendoza, Argentina
Ett av de stora torgen i Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!