Praktiska råd och tips om att ge dricks, äta på restaurang, pengar, taxi och andra saker när du reser i Argentina i Sydamerika.
Ta råden här huvudsakligen som tips och en indikation. Saker förändras över tiden. Saker kan fungera olika på olika ställen. Och saker följer inte alltid reglerna. Och reglerna är inte regler utan sedvänjor som varierar. Med detta varningens ord, här är några tips om praktiska saker som kan vara en utmaning för en besökare att känna till.
UPPDATERING: Argentinas valuta har på senare tid varit mycket volatil, så de växelkurser som nämns här, liksom de ungefärliga belopp i lokal valuta som anges, stämmer inte längre. Ta inte hänsyn till pesovärden utan använd istället de värden som anges i euro eller dollar.
Dricks i Argentina
Att ge dricks är inte obligatorisk i Argentina. Men det görs ofta. Servicepersonal är ofta dåligt betald och får ett viktigt extra bidrag från drickpengar.
Ge dricks görs bäst i lokal valuta, argentinska pesos. 1 euro (EUR) är ~23 peso (ARS). 1 US dollar (USD) är ~19 peso (ARS). Eller tvärtom: 1 peso är lite mindre än 5 euro cent och lite mer än 5 USD cent. (Vid början av 2018.)
Du kan också ge dricks i större utländska valutor (USD, EUR) förutsatt att det är sedlar. Ge aldrig dricks med utländska mynt, de kan inte växlas in och är därmed värdelösa. Att ge små summor i dricks i euro är därmed svårt eftersom euromynt är värdelösa. Det är bättre att ge dricks med lokal valuta.
Faktum är att dricks i Argentina är ganska lika dricks i Chile.
Dricks på restauranger
Även om det inte är obligatoriskt ger man normalt dricks på en restaurang. Om servicen och maten har varit hemsk kan du naturligtvis låta bli, annars är dricks på ca 10 % normalt. Om det har varit mycket bra kommer lite extra dricks att uppskattas.
Vanligtvis ingår inte dricksen (propinas) på räkningen (och debiteras inte på ditt kort) så försök att ha kontanter i fickan för att ge dricks. Om du försöker betala dricksen med ditt kort kommer det troligtvis inte att gå till servitören.
Restauranger har ibland också en ”kuvertavgift” (servicio de mesa, cubierto). Det är inte dricks, bara en avgift för bordet. Som, till exempel, brödavgiften man ibland drabbas av i Italien.
Kaféer med bordsservering av en servitör fungera på samma sätt.
Det kan vara bättre att ge pengarna direkt till den person du fått bra service av i stället för att lämna dem på bordet. Det finns alltid en risk för att dricksen annars kommer att ”försvinna”.
Dricks på hotell
Bärare: Det är bra att ge dricks till den som hjälper dig med dina väskor på ett hotell. 1 peso per är ganska lite. Så, någonstans mellan 1+ och 5 peso per väska kan vara rimlig (eller $/€ 1-2). Detta är både när du anländer och när du åker därifrån.
Rumsstädpersonal: Kan man ge dricks till. Kanske 3-4 pesos per dag.
Concierge (hjälp och råd i receptionen): Ger man inte alltid dricks till.
Drick i taxibilar (och annan transfer)
Det är inte nödvändigt att ge dricks till en taxichaufför men det är normalt (och förväntat) att runda upp till en lämplig summa (t ex närmaste multipel av 5 peso), dvs åtminstone att lämna växeln. Om någon givit extra service (burit väskor,…) kan ytterligare dricks vara i ordning. (Men vissa säger att man aldrig ska g dricks till en taxi så traditionerna varierar.) Om servicen har varit dålig kan du insistera på att få din växel tillbaks…
Dricks för en privat transfer för en lång resa (t.ex. Buenos Aires internationella flygplats) kan vara 50 pesos / $ 5 USD, eller $ 2 USD per person eller liknande.
Förvänta dig inte att betala med kort i en taxi. De tar vanligtvis bara kontanter.
I Buenos Aires finns också Uber.
Dricks till turistguider
Om du tar en dagsutflykt med en turistbuss eller något liknande är det normalt att ge dricks till guiden, speciellt om guiden har varit bra och / eller extra hjälpsam.
Dricks på (5-)10-20 % av turens pris eller, säg, 100 peso är OK.
Öppettider för affärer i Argentina
Vanligtvis öppnar butikerna klockan 9.00 eller 10.00 på morgonen stänger vid 20.00. På lördagar stänger man ofta på eftermiddagen (vid 13.00 eller 14.00 på eftermiddagen), och på söndagar är de flesta affärer stängda. Stora köpcentra kan ha längre öppettimmar och kan till och med vara öppna på söndagar.
Banker, telekomaffärer och liknande “icke-kommersiella” enheter kan ha mycket kortare öppettider. Kontrollera öppettider om du behöver en.
Valuta och pengar i Argentina
På den dåliga gamla tiden (under den tidigare regeringen) var den argentinska peson inte konvertibel. Det fanns en officiellt kontrollerad växelkurs som inte speglade pesons “verkliga” värde. Om du ville få en bättre kurs för dina dollar / euro kunde du gå till “svarta marknaden” för valutaväxling. Det var så accepterat så att det var mer som en “grå” marknad. Det kallades faktiskt “den blå valutamarknaden”.
Den nya regeringen har förändrat allt detta och, som jag ser det, finns det inte längre något behov av att gå till den grå/blå marknaden. Idag kan du även beställa papperspengar från ett valutaväxlingskontor innan du åker till Argentina (vilket tidigare var svårt eller omöjligt).
Allt detta gör livet enklare för resenären (såväl som för argentinska företag).
Valutan i Argentina är pesos (namnet är samma som i Chile, men värdet är annorlunda). De använder symbolen $, så var försiktig med hur du tolkar belopp. Den internationella valutakoden är ARS. En peso är indelad i 100 centavos.
Sedlar finns i dessa valörer: 2, 5, 10, 20, 50, 100 pesos, och sedan nyligen även i några högre valörer.
De har mynt för: centavos och mindre valörer av pesos.
När detta skrivs (i början av 2018):
- EUR 1 är ca 23 ARS – 100 peso är runt 4,30 euro
- USD 1 är ca 19 peso – 100 peso är cirka US $ 5,30
Här finns en bra valutakonverterare från Oanda och du kan skapa ditt eget fuskblad i fickformat med Oandas verktyg (skriv ut och klipp ut en, i båda riktningarna).
Den argentinska peson är nu konvertibel. ARS har förlorat mycket värde senaste tiden. De har haft kraftig inflation. I början av 2016 var 1 euro 14,5 peso och i början av 2018 är det cirka 23 peso. Detta beror förmodligen i hög grad på att ekonomin öppnats och peson rör sig mot ett mer ”korrekt” värde istället för det tidigare uppblåsta fantasivärdet. Argentina var tidigare en mycket sluten ekonomi med strikt valutakontroll. Detta förändras, vilket i det långa loppet kommer att bli mycket bra för landet, även om en försvagad valuta kan vara besvärande för befolkningen på kort sikt.
Kreditkort och bankomater
Kreditkort accepteras allmänt i Argentina, Visa, Master Card och American Express, men inte alltid. Så var beredd på att du kan behöva betala med kontanter. Fråga först om du är tveksam.
Bankomater (kontantautomater, ATM på engelska) för att ta ut argentinska pesos finns på många ställen och accepterar utländska kort.
Ett varningens ord: Det har varit (och jag tror att det fortfarande gäller) en övre gräns för hur mycket du kan ta ut från en bankomat vid varje transaktion. Detta är av säkerhets- och bedrägeriorsaker. Denna gräns är relativt låg (ARS 2000?). Om du behöver mer måste du göra flera uttag, med risk för att du får mer bankavgifter. I vissa fall tar pengarna slut i en automat (eller av någon anledning accepterar den inte ett utländskt kort) så du kan då behöva gå på bankomat-jakt. I Buenos Aires finns det gott om bankomater, i andra städer färre.
Det är en bra idé att se till att du alltid har ARS-sedlar i mindre valörer, vilket gör det lättare att ge dricks.
Restauranger, måltidstider
Hur dags man äter varierar, men lunch i Argentina är vanligtvis mellan 12.00 och 15.00. Ruschen kommer efter 13.00. Restauranger öppnar till middag runt klockan 20.00 men kan ibland öppna tidigare och ibland senare, och brukar inte börja fyllas upp förrän ganska mycket senare, cirka nio, nio-trettio. Nästan som i Spanien. Men allt varierar…
Notan kommer inte automatiskt till ditt bord när du är klar. Det skulle vara oförskämt. Du måste be om notan för att få den. För dricks, se ovan.
Kranvatten
Man kan utan problem dricka kranvatten i Argentinas stora städer, till exempel i Buenos Aires och i de flesta andra länder (Mendoza etc). I mindre, isolerade städer är det sannolikt också säkert, men ju mindre desto mindre säkra är man.
Det är nog en större fråga med smaken. Kranvattnet kan ha en smak som skiljer sig från den du är van vid och som du tycker att du inte tycker om. Då ska du byta till flaska vatten.
Restauranger serverar sällan kranvatten. Du får snarare in flaska mineralvatten antingen agua sin gas (utan bubblor) eller agua con gas (bubbligt mineralvatten).
Elektricitet
Argentina använder samma elstandard som i större delen av Europa: 220 volt och 50 Hz (vilket är annorlunda än i USA). Tänk på att mycket elektronisk utrustning idag anpassar sig automatiskt till olika spänningar och frekvenser.
Kontakten är av “typ I” med två diagonala kontaktpinnar. Om den är jordad finns det en tredje rak pinne. Ibland förekommer också den europeiska kontakten som kallas “typ C“.
Mer info om kontakter på www.iec.ch/worldplugs/.
Telekommunikation
Du kan skaffa ett lokalt SIM-kort för att ringa eller för datatrafik hos olika telekomföretag, t.ex.
- Claro (América Móvil)
- Movistar (Telefónica Spanien)
- Personal (Telecom Argentina)
- (Nextel – bara 4G / LTE, ännu ej tillgänglig)
Det kan vara så att du först måste betala för SIM-kortet, kallat chip, och sedan betala separat för abonnemang eller förbetald belopp du vill ladda på kortet. Det finns inga speciella krav för registrering (i motsats till i Chile), men det är lämpligt att ha sitt pass med sig likväl.
Förra gången jag gjorde detta köpte jag först ett kort i en telekombutik som drevs av en av operatörerna (Movistar) i ett stort köpcentrum. Men i detta ingick inga samtal eller data. Inte heller kunde de sälja mig den ”pre-paid” datatid jag behövde hos operatören. Så jag var tvungen att gå till en “drugstore” (en ”påfyllningsplats”). Detta är inte ett apotek (!) utan en kvartersbutik som säljer drycker, godis och andra små saker (som “7-Eleven”) med en skylt för operatörerna eller fraktens virtuella “cargo virtual” (cargo=ladda), för att köpa den datamängd som jag ville ha på kortet. Ett konstigt system, men när jag väl förstått hur det fungerade var det lätt ordnat.
När jag väl köpt en cargo för ett visst belopp så behövde jag ”initialisera” det på kortet, dvs tala om vad jag vill använda beloppet till. Det gjorde man genom att skicka ett SMS med en kod till operatören. Ta alltså reda på vilken kod du behöver skicka.
En detaljerad förklaring finns här:
https://www.bkwinevinresor.com/resebloggen/internet-telekom-argentina/
Klädkod på vingårdar och restauranger
Det är ingen särskild klädkod när man besöker vingårdar. De förväntar sig absolut inte att man ska “klä upp” sig. Bär bekväma kläder! Det bli säkerligen en del promenerande i vingårdar och vinkällare, och en del stående. Undvik definitiv höga klackar. Det är okej att ha shorts varma dagar. Du kanske dock inte ska gå så långt som att bära en ärmlös tröja, inte minst av hänsyn till dina medresenärer…
Det är massor av sol! Ta alltid med dig någon sorts solhatt. Du kommer utan tvekan att tillbringa en hel del tid ute i vingårdarna. Tänk också på solkräm. Kanske en långärmad tröja om du vill ha solskydd.
Du kanske vill ta med en lätt tröja om du är rädd för de lite svalare temperaturerna i källarna, men vinkällare är sällan särskilt kyliga i Sydamerika.
Och sa jag bekväma skor?
Det är ingen särskild klädkod på restauranger, försåvitt du inte går till något mycket, mycket lyxigt (kanske inte ens då). Klä dig i bekväma kläder men inte sluskigt.
Om gränskontroll
Om det inte har förändrats nyligen, så måste en utländsk besökare fylla i ett inreseformulär som sedan stämplas av gränskontrollanten när du kommer in i landet. Du ska då behålla den del som han / hon ger dig tillbaka i ditt pass. När du senare lämnar landet kommer de att begära det dokumentet.
Uppdatering: när vi senast var i Argentina användes inte detta dokument. Antagligen förekommer det inte längre.
En kommentar om säkerhet
Argentina är inte ett särskilt farligt land att resa i, men det finns mycket fattigdom. I synnerhet i Buenos Aires bör du tänka lite på säkerhet och vara extra försiktig:
- Det största bekymret är ficktjuvar. Handväskor, kameror, lösa smycken kan också lätt ryckas. Du bör också vara på din vakt med din (hand)väska när du är på restaurang. Undvik sålunda hängande kameror, stora smycken, öppna väskor, låt inte telefon / plånbok ligga på bordet etc.
- I synnerhet i BA finns en tradition av demonstrationer (särskilt framför presidentens Casa Rosada). Gå inte nära dem.
- Var medveten om miljön där du är. Var försiktig med att gå in i fattigare eller ”skumma” kvarter (t.ex. runt Boca).
- Föredra “radio taxi” när du tar en taxi på gatan, med en firmalogo på bakdörren.
- Var försiktig när du korsar gatan, även vid trafikljus.
Så nu vet du allt om det praktiska om att resa i Argentina. Återstår bara att boka plats på vinresan och gastronomiresan till Argentina och Chile med oss!
Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.
Res med BKWine Vinresor!
Mer länderfakta – FAQ – om Frankrike, Italien, Chile, Argentina… hittar du här.