Argentina är ett land som har genomlevt många upp- och nedgångar. Trots all turbulens har det en mycket aktiv vinindustrin och landet rankas som världens femte största producent. Det i särklass största och viktigaste vindistriktet är Mendoza, där BKWines vinresa började i Argentina efter att ha åkt över Andernas imponerande bergskedja. Gästskribenten Kathy Merchant berättar mer i denna Del 2 av artikelserien on vinresan till Chile och Argentina.
Om frasen “argentinsk paradox” inte redan hade myntats för att beskriva landets tumultartade ekonomiska och politiska historia, skulle jag göra anspråk på det. Det är viktigt att förstå huvuddragen i nutidshistorian som bakgrund för att förstå vad som händer i dag i den argentinska vinindustrin. Schismerna är breda och snabbt skiftande – dramatiska förändringar under många årtionden från överflöd till nöd, välstånd till fattigdom, tillväxt till recession, demokratiska framsteg till militär statskupp. Det är ett mindre mirakel att en vinindustri ens existerar!
Detta är en gästartikel skriven av vinskribenten Kathy Merchant på www.vinoventurescincinnati.com.
Del 1 om Chiles vingårdar hittar du här.
Ekonomisk volatilitet och politisk instabilitet
Argentinas första konstitution skapades 1853. Fem år senare enades Argentina som land. De följande 140 åren, fram till 1995, då en president och vicepresident för första gången valdes direkt av väljarna, var det mer än tjugo “indirekta val”, beslutade av elektorer, inte genom folkomröstning; det var på gränsen till (och ibland direkt) diktatur och valfusk. Jag tycker att detta mönster är speciellt intressant som perspektiv på “Super Tuesday” i mars primärval i USA, för att ge perspektiv på kandidaternas popularitet gentemot antal delegatröster, vilket ger rubriker varje dag. (Reds anm: Artikeln skrevs strax efter början av presidentvalet i USA i februari 2016.)
Om vi ser bakåt i tiden till 1930-talets depressionsera så då dök Argentina huvudstupa in i en ihållande ekonomisk nedgång. En vild inflations-ritt följde, med sex lågkonjunkturskonkurser för landet, senast 2014. Inflationen var kronisk och volatil från 1976 fram till slutet av 1980, och kulminerade i en svindlande topp på 20 000 % i början av 1990-talet. Det stabiliseras under en kort period genom att koppla den argentinska peson till dollarn. Även om denna penningpolitik eliminerades efter några år har den årliga inflationen mer eller mindre stabiliserats på i genomsnitt 10 %. 2015 det började det igen förändras nästan dagligen och gick till en topp på 27 %.
Kvinnor tilläts inte att rösta förrän 1951, ett privilegium som beviljats under Juan Domingo Perón första period vid makten (han tjänade tvåfalt som president, 1946-1955 och 1973-1974 fram till sin död). Det var fem militärkupper under en 50-årsperiod, den senaste kuppen tog slut 1983. I en intressant helomvändning, återinfördes konstitutionen från 1853, vilket ledde till flera perioder av ekonomisk och politisk instabilitet.
Trots allt denna dramatik är idag Argentina, ganska anmärkningsvärt, världens femte största vinproducent och den åttonde största konsumenten. Enligt USDA (amerikanska jordbruksdepartementet) finns det 1 250 registrerade vingårdar och cirka 4 000 etiketter (märken) i Argentina. 2014 exporterade Argentina mer än 2300 olika viner till över 100 länder. USA, Kanada och Storbritannien toppar listan på destinationer. Även om siffrorna varierar något beroende på källan uppskattas det att Argentina exporterar 15-30% av den totala produktionen. De sex största vinproducenterna inkluderar stora märken som Catena Zapata, Alamos, Norton och Trapiche, som står för 70 procent av marknaden.
Fråga: “Hur skapar man sig en liten förmögenhet i vinbranschen?”
Svar: “Man börjar med en stor!”
Pionjärerna som utvecklade vingårdar i detta sammanhang har varit sanna visionärer, som kan se långt bortom de hinder som möter vid varje kurva, med fokus på att omfamna skönheten och möjligheterna i landet. Men ägarna till de flesta av de vingårdar som vi besökte på Argentina-delen av vår två-veckors sydamerikanska vinresa med BKWine var inte bara visionärer, de började med en klar ekonomisk fördel: a labor of love startat av människor som har varit framgångsrika i andra branscher (eller i vinindustrin i andra länder).
Alpamanta, Luján de Cuyo – biodynamisk odling
En österrikare-dansk av ukrainsk härkomst är Alpamantas VD, Andrej Razumovsky. Han emigrerade till Argentina år 2000 efter en karriär inom multinationella företag i Europa, Ryssland och Latinamerika. Han härstammar från en moldavisk familj som på 1700-talet var vinodlare, liksom hans affärspartner och kusin André Hoffman. Vineriet grundades 2005 av Razumovsky, hans kusin André och deras franske vän Jérémie Delecourt. Alpamanta är en av sju certifierade biodynamiska vingårdar i Argentina.
Chefen Rocio Martin Bravo och den biodynamiske pedagogen Emilie Giraud gav vår grupp en rundvandring bland fälten, bland kolonier av myror som lever på varje kvadratcentimeter av vingårdens stigar. Vår lektion i att “dynamisera homeopatiska preparat” gav inspirerande visioner av Rudolph Steiners kosmos.
Denna dag med intensiv värme, som nådde nästan 100° F (38° C), blev vår asado comida (koleldad mixed-grill-lunch) på vingården snabbt flyttad in i den svala skuggan under en pergola. Vår (vid det här laget) traditionella lunch innefattade fantastiska empanadas, skivade tomater, rostad potatis, grönsallad, blodkorv och chorizo, och ett urval grillat fläsk- och nötkött, följt av dessert (med dulce de leche som nästan alltid ingår på något sätt ). Alpamanta gör tre serier av viner: Natal, Estate och Reserva.
Texten fortsätter nedan bilderna!
Mendel, Luján de Cuyo – konventionell odling
Anabelle Sielecki, vingårdens ägare, är från en familj i det “argentinska etablissemanget”. Vinodlingen är uppkallad efter hennes far, Mendel, som hade varit en framgångsrik affärsman i flera olika branscher. Hon lockade dit den berömde argentinske vinmakaren Roberto de la Mota som blev hennes partner i projektet om att utveckla vingården. Även om vingården är relativt ny, köpt från en tidigare ägare som kommit i den alltför välbekanta positionen av ekonomisk kris, så är en del av vinstockarna planterade 1928.
Efter att ha kört vilse på dåligt markerade grusvägar i våra försök att hitta Alpamanta, blev vårt besök inte riktigt i tid på Mendel. En varning för besökare i Mendoza: vingårdar ligger sällan nära varandra och GPS fungerar inte om du inte kan få nätverkskontakt! Även om det var frestande på den sena eftermiddagen, så var vi tacksamma att vi inte gav upp! Vår välkomnande och förstående värdinna gav en kort rundtur i vingården och en glimt av den snabba mobila tappningsanläggningen som arbetade för fullt med en tidigare årgång. Om du besöker dem, se till att smaka den fantastiska och ovanliga (för Argentina) semillon:en. Det var en uppenbarelse! Utbudet av viner från Mendel inkluderar Lunta, Mendel, Unus och Finca Remota.
Texten fortsätter nedan bilderna!
Domaine Bousquet, Tupungato, Uco Valley – ekologisk odling
Den tredje generationen av den franska vinfamiljen Bousquet kom till Argentina 1990 för att undersöka vilka möjligheter till att skapa en vingård det fanns i Mendoza. Det tog några år av letande, men 1997 ansåg man att man identifierat vad de ansåg vara en perfekt egendom i ett svalt klimat i Tupungato. Och de flyttade till Argentina. Idag är två medlemmar av den fjärde generationen Bousquet inblandade i verksamhet – Anne (VD) och Guillaume (europeisk försäljningschef) – tillsammans med Annes make, ordföranden Labid Ameri.
Efter en instruktiv provning av sex viner med chefsvinmakaren Emilio Abraham, drog sig vårt resesällskap tillbaks till en spektakulär sex-rätters lunch på deras restaurang Gaia där en mousserande rosé och en Pinot Noir lades till vinurvalet! Planerar in att äta på Domaine Bousquet.
Texten fortsätter nedan bilderna!
Finca Sophenia, Luján de Cuyo – konventionell odling
Uppkallad efter de yngsta döttrarna till grundarena Roberto Luka och till hans affärspartner, Eugenia och Sophia, grundades Sophenia 1997. Luka har en omfattande erfarenhet från vinbranschen som inkluderar att leda det största argentinska exportföretaget och att vara ordförande för Wines of Argentina.
Beläget på 4000 fot höjd över havet (1200 meter) vid foten av Anderna, i distriktet kallat Tupungato, är Sophenia granne till den mer kända och stora producenten Salentein. Området är känt för att odla äpplen, päron och plommon samt vindruvor. Sophenia gör tre serier av vin: Altosur (“högt i söder”) som är basvinerna, E.S. Vino (efter döttrarna) som är druvsortsviner och två under etiketten “Synthesis”, en ren malbec och en där malbec-dominerar i en blandning.
Efter en provsmakning av 2013 Synthesis endruvsvin och 2012 Synthesis-blandningen, och en diskussion om kraftiga tanniner och hög alkohol, fick vi rekommendationen att alla unga röda viner från Chile och Argentina bör dekanteras.
Texten fortsätter nedan bilderna!
Bodegas Krontiras, Lujan de Cuyo – biodynamisk odling
Den likaledes Demeter-certifierade biodynamiska vingården Bodegas Krontiras grundades 2004 av den grekiska affärsman Constantinos Krontiras och hans argentinska hustru Silvina Macipe. Han anlitade den Bordeaux-utbildade Panos Zouboulis som konsulterande vinmakare. Maricruz Antolin, en agronom, är på väg att ta över hela ansvaret som vinmakare på plats. Även om vingården är relativt ny så är några av vinrankorna 80-120 år. Krontiras byggde vinanläggningen 2008 i form av en halvmåne som är nästan helt under jord – det finns inga 90-graders räta vinklar!
Med dels en unik ridupplevelse för besökare och dels en experimentell andlig konstnärlig presentation för gäster har Krontiras originella saker att erbjuda, utöver vin. En kvinna framställer i en enmansteater gudar från mytologin för att förklara biodynamik och hur viner är kopplat till en själ visande kraften i ett blandat vin för att undslippa kärlek, makt och fred i den mån som det motsvarar varje persons egna behov. För både ryttare och teaterpublik var det en magisk (om än ovanlig) dag!
Krontiras producerar för närvarande tre serier vin, Doña Silvina, Doña Silvina Reserva, och Solar del Alma Malbec. Vårt “frukost vin” (klockan 9.00!) var en ren och fräsch 2014 Malbec följd av en fantastisk 2009 Malbec.
Texten fortsätter nedan bilderna!
Altos Las Hormigas, Uco Valley – Biodynamisk odling
Tillbaka till myror… Det är översättningen av “hormigas”. Myror. Det visar sig att myror älskar att festa på rötterna av unga vinstockar. Vi hörde mer än en gång att vingårdarna måste lära sig att leva med myrorna (om än inte älska dem). Det finns ett argentinskt uttryck “un trabajo de hormigas” eller “ett arbete för myror” – en metafor för det ödmjuka, tålmodiga arbete som krävs för att bygga en myrkoloni eller för att vårda en vingård It takes two to tango … åtminstone i Argentina!
Texten fortsätter nedan bilderna!
Altos Las Hormigas grundare och chef, Antonio Morescalchi, är född i Florens i Italien, och började sin karriär som vinmakare 1988 på sin fars vingård i Toscana. Han grundade Altos Las Hormigas 1995 tillsammans med den kända vinmakaren Alberto Antonini. Han vänder på malbec-trenden och tar malbec tillbaka till sydvästra Frankrike, där Antonio har startat ett nytt projekt i Cahors, druvans andliga hemvist. Under de senaste tre åren har egendomen konverterat vinodlingarna (men inte vinframställningen i källaren) till biodynamiskt. Enligt vår värd, själv en före detta vinmakare, på Altos Las Hormigas: “vi bara övervakar vingården.”
Ett särskilt festligt mottagande för vårt sista vingårdsbesök: en gnistrande mousserande Bonarda Brut Rosé 2014, och en 2014 “Colonia les Liebres” (hararnas koloni) på Bonarda, liksom en malbec-provning som sträckte sig över klassisk-, terroir- och reserva-serierna.
Skrivet av Kathy Merchant, Dip WSET, som är vinkonsult, utbildare och skribent baserad i Cincinnati, Ohio. Kathy deltog i BKWines vinresa till Chile och Argentina. Artikeln publicerades ursprungligen på hennes egen sajt www.vinoventurescincinnati.com där du kan läsa mer av hennes texter. Stort tack för att vi fick dela med oss av denna text till våra läsare.
Läs första delen om resan genom Chiles vingårdar här.
Läs mer om programmet för vinresan till Chile och Argentina här!