Huffington Post är inte bara en nyhetssajt. Den har också en hel del intressant innehåll om resor, vin och mat. När för ett tag sedan de gjorde en artikel om hur man besöker vingårdar och hur man reser i vindistrikt kontaktade de BKWine för lite expertråd.
Här är några utdrag från artikeln och från intervjun, How to Visit Vineyards, som Anneli Rufus gjorde med BKWines Per Karlsson.
Att själv besöka vingårdar och vinproducenter och prova vin ger dig många fantastiska möjligheter – att lära sig, men också för att begå fruktansvärda misstag som kan göra att du vill rulla ihop dig till en boll och gråta vid blotta åsynen av en kork för resten av ditt liv.
För att rädda oss alla från detta öde, frågade jag tre experter om deras insikter om enologisk etikett. Begrunda dessa tips innan du vågar dig ut i vingårdarna.
“Följ bara med på vad vinmakaren eller vem det är som tar emot dig gör. De flesta saker de gör, gör de av någon orsak. Till exempel, om de vill att du smakar röda viner före vita, säg inte ’Det är inte rätt sätt att smaka vin’. Fråga istället ’Varför föredrar du att prova röda innan vita?’ Eller om du tycker att de röda serveras för kallt, klaga inte. Fråga istället vad de tycker är den idealiska serveringstemperaturen”, föreslår Per Karlsson, som besöker hundratals vingårdar runt om i världen varje år som reseledare för BKWine Tours, som han äger tillsammans med sin fru Britt.
Även om vissa seder varierar från land till land, “så bör man i de flesta fall inte ta tag i flaskan och servera sig själv vin” säger Karlsson. “Om du vill smaka lite mer av [vinerna ni provar], be om det. De kommer att vara glada att hjälpa dig.”
“Tveka inte att spotta vinet. Om det inte finns en spottkopp, be om en. Det är inte oförskämt att spotta. Det är mer av ett tecken på att du tar provsmakning av viner på allvar”, förklarar Karlsson, som också medförfattare till flera böcker om vin och publicerar BKWine Magazine.
“Om du besöker en vingård med en grupp, lyssna på vad vinmakaren säger och stå inte i ett hörn snacka med dina vänner. Han pratar med dig, vinmakaren,” fortsätter Karlsson. “Det absolut viktigaste att göra för att få ut det mesta av ditt besök är: Var nyfiken, ställa frågor, ge feedback till vinmakaren om hans viner. Jag kan lova dig att han är nyfiken på vad du tycker.”
“Titta på vinrankorna, druvorna, jorden. Fråga varför de gör det på det sätt de gör det”, föreslår Karlsson. ”Till exempel, fråga: ’Varför har ni vinrankorna så tätt planterade? Varför är de uppbundna så lågt? Vilken typ av jord har ni’”
Inne i själva vinanläggningen, titta och var nyfiken:
”Nej, det är inte sant att varje rostfri ståltank ser precis lika dan ut som alla andra. Hur det ser ut inne i vinanläggningen kan berätta mycket om vinproducentens filosofi och om vinmakaren och om stilen på vinerna som de gör. Plus att du kan till och med få chansen att smaka på lite jäsande druvsaft om du har tur”, säger Karlsson.
Karlsson [fortsätter]: “Du ska inte känna dig tvungna att handla vin. På de flesta vingårdar förstår de att du kommer långt bort ifrån och inte kan ta hem en massa flaskor. Men självklar, de flesta vingårdar kommer att vara mer än glada att sälja några flaskor till dig – med undantag för vissa Bordeaux slott som inte säljer något alls.”
Han rekommenderar också starkt att kontakta vingården du planerar att besöka i förväg (*), “särskilt i Europa. I Nya Världens länder har vingårdar ofta provsmakningrum och butiker och kanske till och med restauranger med personal som kan hantera drop-in besök. Det är ofta inte fallet i Europa, där vingårdar är mindre och mindre inriktade på turism. “
“Gör din hemläxa”, uppmanar Karlsson. “Ta reda på lite i förväg om vinerna och om regionen. Till exempel, om du besöker Chablis i norra Bourgogne, kanske du inte ska fråga, ’Använder ni någonsin använda chardonnay för de vita vinerna?’ – eftersom 100 procent av chablis är vitt och 100 procent är gjort på chardonnay”, påpekar Karlsson.
“Och – men det behöver jag säkert inte säga – drick inte för mycket.”
Läs hela artikeln på Huffington Post: How to Visit Vineyards.
Jag skulle nog inte riktigt hålla med om början av artikeln, det om att besöka en vingård innebär goda möjligheter att verkligen göra bort sig. Det är aldrig fallet. Oroa dig inte allt för mycket om “gör si, gör inte så “. Det finns egentligen inget rätt och fel sätt att besöka vingårdar, så länge du har roligt!
(*) Jag skulle naturligtvis också snarast säga att det bästa sättet att besöka vingårdar är att åka dit på en vinresa anordnad av en expert på vinresor. På en organiserad vinresa, med rätt sorts researrangör, kan du uppleva saker som du aldrig skulle få möjlighet att uppleva om du reser på egen hand; tank- och fatprovningar, special blandningar eller äldre årgångar, blanda-eget-vin-workshops, lunch med vinmakaren etc.
Faktum är, att om du reser på egen hand, är det ofta inte troligt att du kommer att träffa vinmakaren alls utan i stället tas emot av en butiks- eller marknadsassistent. På BKWines resor är vem personen är som tar emot oss en av de allra viktigaste aspekterna. Vanligtvis är det vinmakaren eller ägaren själv. Som t.ex. på bilden ovan och den korta filmen nedan, där vi avslutar ett vingårdsbesök med en lunch på 1400-talsslottet Tenuta di Squarano tillsammans med Marchesi Fumanelli själv som värd vid bordet.
Det finns massor med mer information i artikeln; tips och råd om hur man gör det bästa av ett vingårdsbesök. Annelie Rufus talade också med Laura Ellwanger, pressansvarig på Donnafugata på Sicilien och Suzanne Phifer Pavitt på Phifer Pavitt Wines.
Stort tack till Anneli Rufus för att varit intresserad av vad vi gör och hur vi gör det. Hon är en rese-, mat- och vinjournalist och författare till Unworthy, Party of One, och Stuck liksom andra böcker. Du hittar mer om henne på hennes hemsida Anneli Rufus och på twitter som @LifeWithAnneli.
Läs mer om vad press och media säger om BKWines vinresor här.