Jag älskar att besöka vingårdar. Jag säger detta eftersom ofta när du är på en vinresa får du se jästankar och fatkällaren men inte vingården. Det är synd.
Alla vinproducenter säger numera att utmärkt kvalitet på druvorna är det viktigaste av allt när det gäller att göra bra viner. Som Jorge Riccitelli, vinmakare på Norton, påpekar: 100 % av kvaliteten på vinet avgörs i vingården. Kanske en liten överdrift, men ändå. Att promenera i vingården med en vingårdschef eller en vinmakare är fascinerande. Så vid senaste vinresan i Mendoza försökte jag alltid se till att det blev en tur ut på fälten. Och jag lärde mig mycket.
Min första guide är Sebastian Zuccardi. Deras familjevingård är vacker och en av de största i Mendoza. “Frost och hagel är våra största problem”, säger Sebastien. Han visar mig den del av vingården där de har nät som skyddar vinrankorna från hagel. “Vi har nät som skyddar ca 60 % av vingården. Det är en stor investering, 10 000 USD per hektar, och vi måste byta dem var 10e år.”
Vissa delar av Zuccardi vingårdar är ekologiska. Inte allt ännu, säger Sebastian, ogräsbekämpning är för komplicerat. Vi står i en vingård planterad med bonarda-druvor. “Bonarda behöver en lång mognadssäsong så de skördas sent. Där borta har vi malbec, vår viktigaste druva, och en druva mycket påverkad av terroiren.”
Terroir är jordmån, men inte bara, säger Sebastian. Det innefattar också hur vingården arbetas. Hur det är beskuret och bevattnat till exempel. Zuccardi-familjen söker koncentration i sina viner och de behöver för att arbeta vingården i enlighet därmed. “Vi vill göra kraftfulla viner, men vi vill också ha elegans. Vi gör vin för att dricka, inte för tävlingar.”
Vi avslutar besöket i trädgården, med den traditionella empanada-lerugnen. Empanadas, oftast fyllda med köttfärs och lök, är en läcker Mendoza specialitet. Lätt att äta för mycket av och lätt att glömma den läckra grillade biffen som oftast följer…
Jag fortsätter att utforska vingårdarna i Mendoza. Min nästa guide är Guillermo Yaciofano, vingårdschef på Trapiche, en av de äldsta och mest berömda vingårdarna i Mendoza. Guillermo betonar betydelsen av vatten. Utan vatten skulle det inte finnas några vingårdar i Mendoza. Smältvatten från Anderna är en aldrig sinande (?) källa för bevattning. Trapiche använder sofistikerade metoder för att bestämma den mängd vatten de behöver ge till sina vinstockar. “Vi vill få vinrankorna att kämpa lite, det hjälper kvaliteten”, säger han.
“Klimatet har ett stort inflytande på vinet”, fortsätter han. “Det är varmt, ofta hett, i Mendoza och för vissa druvsorter letar vi nu efter kallare platser, bland annat på högre höjder.”
Vilken druvsort som de planterar beror på terroiren. Där vi står just nu finns det en hel del stenar i alla storlekar. “Det här är en mager jord, bra för merlot”, säger Guillermo.
Man måste också anpassa bevattningen till jorden och till druvsorten. Guillermo berättar att Trapiche använder flygfoton över vingårdarna för att upptäcka problem som vissa sjukdomar, för att kontrollera växtkraften och balansen i bladverket. Ofta vill de undvika för mycket sol så nya vingårdar är planterade i öst-västlig eller nord-västlig riktning vilket ger mindre solexponering.
Alla jag pratar med är överens om att det är viktigt att vattna. Det är absolut nödvändigt. Men det är lika nödvändigt att ge bara precis rätt mängd vatten till växterna. De flesta producenter idag i Mendoza tycker att droppbevattning är den bästa metoden. Men de använder ibland ”översvämningsbevattning” (man låter vatten rinna i kanaler mellan raderna), eftersom rötterna till vissa gamla vinstockar är anpassade för den sortens bevattning.
Mitt nästa stopp är Bodega Norton med sin fantastiska utsikt över Anderna. “Vi har alltid varit terroir orienterade”, säger vinmakaren Jorge Riccitelli. “För många producenter här i Mendoza är terroir ett nytt koncept.” Jorge berättar att de analyserar jorden innan de bestämmer vilken sort man planterar. Klimatet, naturligtvis, är också en del av terroir.
“Vad som gör Mendoza så speciellt”, säger Jorge, “är de stora temperaturskillnaderna under dygnet. Vid skördetid plockar vi druvorna på morgonen vid riktigt svala temperaturer, även om dagstemperaturer kan nå 25-30 grader C. Detta ger oss balans i vinet.”
German Berra, vinmakare på Finca Flichman, talar också om vikten av att inte ge för mycket vatten till växterna. “Vi mäter avdunstningen och vet ungefär hur mycket vatten växten behöver. ”
Alla pratar om vatten men också om hagel. Detta anses vara det största problemet i vingården. Detta är en hagelzon, säger German Berra, när vi står i vingården och beundrar vackert mogna druvor. “Vi får hagel stora som pingisbollar, ibland förstör det inte bara druvor utan hela vinstockar. Nät är dyra men investeringen är motiverad om en skörd sparas. ”
Tar näten bort en del av solljuset från druvorna, frågar jag Gabriel Bloise på Chakana. “Kanske 10 %, men det är inte ett stort problem, vi har tillräckligt med sol som det är”. Chakana är nytt projekt som startade 2002. De har 20 hektar vinodlingar och de är på gång att konvertera till ekologisk och biodynamisk odling. “Så småningom kommer vi att ha våra egna kor för gödsel och får för att hjälpa till med ogräskontroll i vingården”, säger Gabriel Bloise.
Att besöka vingårdar, i Mendoza eller någon annanstans, är fascinerande och avslutas gärna med ett glas torrontes. Aromatisk, med en fin, frisk syra, en perfekt aperitif. Empanadas serveras till och asadon är snart klar.
I vingårdarna i Mendoza har du också en underbar utsikt över Anderna, så det finns en extra attraktion för att ta en promenad. Du får tillfälle att verkligen att lära känna vinerna från Mendoza och dess gastronomi på en vinresa till Argentina och Chile med BKWine. Nästa vinresa till Sydamerika är i februari.
Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.
En oförglömlig vinupplevelse.
One Response