Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Alsace, en resa bland druvsorter, terroir och storkar

Dela / gilla artikeln:

Alsace är det enda vindistriktet i Frankrike som helt är fokuserat på druvsorter, även om fler och fler vinproducenter betonar vingårdarnas betydelse. Det finns många olika vinstilar och alla har en gastronomisk motsvarighet, en alsassisk maträtt, som de passar perfekt till. Det kan tyckas enkelt och lättförståeligt, men är det inte alltid. Däremot är det alltid vackert att resa runt i detta bergiga landskap.

För några år sedan invigdes snabbtåget från Paris till Strasbourg och Colmar. Alsace ligger nu bara drygt 2 timmar från huvudstaden. Att komma hit är som att komma till en annan värld. Sagoboksbyarna är unika. Vissa av dem, som Riquewihr, har originalhusen kvar från 1500-talet. Andra råkade värre ut under de många krig som utspelades här, men har byggts upp pietetsfullt.

Colmar, Alsaces vinhuvudstad

Strasbourg är en fantastisk stad, väl värd ett besök, Men vill man direkt komma nära route du vin, vägen genom vindistrikten, tar man tåget till Colmar i stället. Colmar är en lagom stor stad för några nätters övernattning. Pittoresk men ändå en levande och livlig med både turister och lokalbefolkning.

”Lilla Venedig” i Colmar med en vackra hus och en restaurang längs en kanal
”Lilla Venedig” i Colmar, Alsace, med en vackra hus och en restaurang längs en kanal, copyright BKWine Photography

Få vindistrikt har en sådant stort utbud av vinstilar som Alsace. Och det trots att de flesta vinerna är vita. Vinprovningarna i Alsace är långa och innehållsrika! Man smakar sylvaner, riesling, pinot gris, gewurztraminer, muscat. Det är torra viner, mousserande viner, halvtorra, halvsöta, honungssöta viner, grand cru och kanske en och annan röd också. Pinot noir-arealen har växt de senaste åren.

Visserligen pratar man om terroir även i Alsace men druvan har något av en särställning här. ”Druvan är en del av Alsace-identiteten”, säger Melanie Pfister, på Domaine Pfister i Dahlenheim. ”En konsument söker en riesling eller en gewurztraminer och dessa har så olika stilar. Det blir svårt om man bara sätter ett vingårdsnamn på etiketten”, tror hon.

Men terroiren är viktig också. Paul Dussourt i Scherwiller säger att ”det är otroligt hur karaktären på vinerna varierar beroende på var druvorna har växt, även om det inte är mer än några hundra meter mellan”. Och andra, som Marc Kreydenweiss och Jean-Michel Deiss, menar att terroir-smaken ibland dominerar över druvsmaken. Och varför ska man sätta ut druvan då?

Druvklase, pinot noir i en vingård i Pfaffenheim i Alsace vid skörden
Druvklase, pinot noir i en vingård i Pfaffenheim i Alsace vid skörden, copyright BKWine Photography

Anka eller gås? Alltid med alsacevin!

Paul Dussourt är något av en specialist på vendange tardive, viner på sent skördade druvor, en specialitet i Alsace. Vi gör en lite annorlunda provning hos honom.

På tallriken ligger en bit gåslever, foie gras d’oie, och en bit anklever, foie gras de canard. I glasen finns olika vendange tardive av gewurztraminer och av pinot gris. Fylliga, smakrika viner med en liten sötma som passar precis till levern. Det är meningen att vi ska känna skillnad på de olika foie gras-sorterna men det är faktiskt ganska svårt. Vi koncentrerar oss i stället på att känna vilket vin som passar bäst till.

En restaurang med uteservering längs kanalen i Colmar, Alsace
En restaurang med uteservering längs kanalen i Colmar, Alsace, copyright BKWine Photography

Ibland behöver man socker

”Det är svårt att göra en torr gewurztraminer”, säger Paul. ”Skördar man den vid 13,5 % potentiell alkoholhalt, så har den inga aromer. Men som vendange tardive med runt 20 gram restsocker blir den perfekt.” Men bäst till foie gras blev en Pinot Gris Vendange tardive 2007 med len och mjuk sötma. Druvorna hade suttit kvar och torkat till russin på stocken till långt in på hösten.

Melanie Pfister tycker också det är svårt att göra en torr gewurztraminer. ”Druvan behöver mogna länge både för aromerna och för den fenoliska mognaden. Så det blir lätt höga sockerhalter och därför behåller vi lite restsötma.” Hennes riesling-viner är i alla fall helt torra. I alla fall känns de torra. ”Ibland har de 6-7 gram restsocker men med den höga syran känns de knastertorra i alla fall”, säger Melanie.

Vingårdar i Kaefferkopf Grand Cru i Alsace
Vingårdar i Kaefferkopf Grand Cru i Alsace, copyright BKWine Photography

Det är roligt att komma till Alsace. Här på plats börjar man förstå hur odlarna jobbar och tänker och varför. Det är inte så svårt att ”förstå sig på” Alsace-vinerna men inte helt lätt heller!

I Alsace är det obligatoriskt att höja blicken till hustaken. För några år sedan var storken helt borta från Alsace. Nu jobbar man aktivt sedan några år tillbaka för att få den tillbaka. Och nu hörs det karaktäristiska smattrandet från näbbarna i var och varannan by. Bara det är värt en resa hit.



Att upptäcka Alsaces vin och mat på nära håll kan man göra på en av våra vin- och matresor till Alsace. Ta en titt i vårt reseprogram!



Storkar i en butik i Alsace
Storkar i en butik i Alsace, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!